Bio

web_banner-d-luzion-3

Vol ironie, fantasie en met een bewuste blik op haar omgeving onderscheidt D-Luzion zich met sterke ritmische poëzie en soulvolle zang op opvallende elektronische producties. De Rotterdamse komt mede door haar Latijns- Amerikaanse roots al op vroege leeftijd in aanraking met ritmes en zangpartijen. Ze laat zich vooral inspireren door jaren 90 hiphop en R&B, computerspellen, orkestrale (film)muziek, pop, elektronische dansmuziek en ‘offbeat ritme patronen’ (verschuivende instrumenten).

Het maken van muziek komt pas echt naar boven na de scheiding van haar ouders. D-Luzion verhuist op 8-jarige leeftijd naar Curaçao waar zij kennis maakt met haar multi-instrumentale oom; trompettist, gitarist, bassist & zanger: Roland ‘Boy’ Ricardo, een Mariachi muzikant (Mexicaanse volksmuziek). Een gezonde obsessie voor muziek is geboren.

Door de aanhoudende economische crisis duurt het niet lang voordat D-Luzion weer naar Europa verhuist en zich met haar moeder in Rotterdam vestigt. Eenmaal weer in Nederland neemt haar muzikale voorkeur een interessante wending. Een nieuwe wereld gaat, via televisiezenders zoals MTV, voor haar open door R&B en popmuziek. Al haar zakgeld gaat uit naar het kopen van CD’s en de vrije tijd wordt besteed aan het uitschrijven plus uit haar hoofd leren van songteksten, van artiesten/groepen zoals: Britney Spears, TLC en Destiny’s Child.

Al in het bezit van een schaarse collectie hiphop albums – o.a. Jay Z, Eve, The Fugees en Missy Elliot – komt zij in aanraking met een sound die voor haar de toon zal bepalen van haar muziek. De ontdekking van de Amerikaanse hiphop groep Slum Village is de directe aanleiding voor haar om naast het rappen zelf beats te gaan maken. Met name door de producer van de groep: James Dewitt Yancey oftewel Jay Dee b.b.a. J Dilla, die een grote impact op D-Luzion maakt. Sindsdien is de toon gezet en wilt zij niks liever dan zelf muziek maken en die naar buiten brengen.

In 2010 komt zij terecht op de Muzikant/Producer opleiding aan het Albeda College, waar zij zich o.a. ontwikkelt in het bespelen van een scala aan instrumenten en in 2014 afstudeert. De lyrische ‘doe-het-zelver’ schrijft, componeert en produceert haar eigen songs. Ze maakt de muziek voor o.a. choreograaf Lloyd Marengo (SYTYCD), het internationale hiphop festival Street Science 2012, het HipHopHuis Rotterdam en wint de Nina Simone Beat Battle 2012 (Ableton, Tone Control en R’dam Beats).

Daarbij staat zij als enige rapper driemaal in de befaamde Music Matters Awards finale, zowel solo (2010) als met de hiphop/funk/soul band Ron-Le-Bass (2011) en met pianiste/saxofoniste Bijou Esajas (2012). Ook behaalt ze met Ron-Le-Bass o.l.v. bassist Ronle Rouse de 2e plek in de Grote Prijs van Zuid-Holland 2012 finale. Met haar zelfgeschreven song en tevens Ron-Le-Bass z’n tweede single Music Makes The World Go Round, laat D-Luzion zien moeiteloos te kunnen switchen van zang naar rap en van Nederlands naar Engels.

Eind 2012 komt zij in aanraking met rapper/platenbaas Jiggy Djé die haar track Sushi Money selecteert voor de release van zijn Breek Brood Vol. 2 EP. Kort daarna wordt zij opgepikt door het gerenommeerde muziekplatform 3voor12 en beland met Sushi Money op de Hollandse Nieuwe sampler. De track geniet positieve kritieken en staat ruim twee maanden op de populaire online muziek stream van 22tracks.

“Origineel, muzikaal, zang & rap op een hoog niveau incl. flow & delivery.” — Jiggy Djé (platenbaas Noah’s Ark)

“Vernieuwende mainstream sound, radio ready.” — Snelle Jelle (DJ/producer Topbillin’)

De Rotterdamse deelt het podium met o.a. Shirma Rouse, is door grote namen bejubeld vanuit de Nederlandse hiphopscene en heeft in een jaar tijd meer dan 50 shows verzorgd. Een kleine greep uit de podia en festivals: Melkweg, Rotown, Off_Corso, De Unie, Popcentrale Dordrecht, Podium Dolhuis, BIRD, Maassilo, De Doelen, Festa Malmö (SE), Theater Zuidplein, Magneet Festival, PKHS Festival, Dunya Festival, Urban Media Festival (DE), R’dam Beats, North Sea Jazz Roundtown, Paradiso, Debaser Medis (SE) en vele meer.

D-Luzion is een graag geziene gastvrouw, host, MC en geboren performer bij verschillende evenementen; waar ze met improvisatiekunst en interactie het publiek voor zich wint. Ze laat zien, een duidelijke eigen sound naast de heersende hiphop in Nederland te hebben. Dit komt onder de aandacht van de snelgroeiende tv-zender DNAMC, wat haar in 2013 de Award oplevert voor Beste Vrouwelijke Artiest (uit o.a Ntjam Rosie, I Am Aisha, Sharon Doorson & Sabrina Starke).

“Er is meer dan alleen hiphop in Nederland. Ik ben een liefhebber van muziek in het geheel. Naast de hiphop mindstate, heb ik een geboren aanleg om diversiteit binnen muziek te kunnen waarderen. Ik heb dagelijks dromen en ideeën; en streef er naar zoveel mogelijk van ze waar te maken. Wie weet maak ik op een dag een hiphop film of hou ik een rap expositie. Dat is nou het mooie aan muziek als kunstvorm; het is oneindig.”

In 2014 brengt zij drie solo singles en videoclips uit en werkt o.a. samen met de Dam Dutchess aan een gezamenlijk album. Daarnaast loopt een uitwisselingstraject met de Zweedse tegenhanger Femtastic onder de naam FAM. Waarvan zij de opnames in Amsterdam en de Red Bull Studio in Copenhagen voltooit. Beide albums worden internationaal gelanceerd in 2015. Het debuut album van FAM is een groot succes op Spotify en zorgt voor diverse buitenlandse optredens. Evenzeer doelt D-Luzion op de Europese markt en toert met haar muziek door Scandinavië. Het ontwikkelen en vormen van haar producties en repertoire is daarin het belangrijkst.

Het jaar daarop stopt D-Luzion met Dam Dutchess, is zij o.a. SuperSongDag talent bij radio FunX, staat zij in de kwartfinales van de Grote Prijs van Nederland en releast haar debut EP Elixer Vol. 1 in eigen beheer met daarbij drie unieke videoclips. Nummers zoals No Mercy en Dom genieten van airplay op lokale en landelijke radiozenders waaronder Juize FM (onderdeel van SLAM! FM).

“Dom is een nummer wat heel goed past in het hiphop landschap van nu.” — Dave (eindredacteur Puna.nl)

“Met het nummer Dom heeft ze een goede donkere club-hit te pakken.” — Hilke Heijmans (Popunie.nl)

Begin 2016 verschijnt de tweede EP Elixer Vol. 2 en wordt daarvan het nummer Teren ft. Fereaux door 3voor12 Rotterdam verkozen tot één van de beste Rotterdamse releases uit februari. Kort daarna wordt D-Luzion gescout door één van Nederlands bekendste DJ’s Giel Beelen om een nieuw online talentenplatform Giels Talentenjacht te promoten. Met meer dan 1,5 miljoen kijkers, is D-Luzion live te gast bij het populaire tv-programma De Wereld Draait Door.

Presskit D-Luzion downloaden (.zip 7.2mb).